divendres, 25 de gener del 2013

#Gossip i l'ús pervers de l'anonimat

Gossip, una aplicació per a iPhone que permet comentar qualsevol cosa de forma anònima. L'anonimat, mal utilitzat, ja se sap que és perillós. Hi ha experiència amb això des dels primers llocs de conversa a Internet, com les BBS, els IRC o els fòrums, arribant a les actuals xarxes socials. L'anonimat es pot garantir sempre, perquè en qualsevol lloc hom es pot crear un usuari fictici. L'aplicació és una eina que permet publicar qualsevol cosa, rumors -d'aquí el seu nom-, i de forma social aquests rumors reben una qualificació de veracitat. L'aplicació, segons llegeixo, s'organitza per sales, entre les quals hi ha sales de centres educatius, és a dir, l'aplicació és utilitzada per menors, i s'han donat casos de difusió de rumors falsos i d'insults. Per això les Escoles Pies emprendran accions per evitar el mal ús -o l'ús simplement- de l'aplicació.

Com en qualsevol comentari anònim en un bloc, en una xarxa social, en un fòrum, la tasca de moderació és important i pots pecar de passar-te o de quedar-te curt. Però, sense moderació, una eina així és una eina que permet fer bulling en el cas dels centres educatius però, pot utilitzar-se també per difondre falsedats de qualsevol persona, en general, adults inclosos, afectant la seva imatge, el seu honor, els seus sentiments. No s'ha de culpar l'eina però, qui l'ha creat ha de tenir clar, després dels anys d'existència d'Internet, que l'anonimat facilita l'abús.

Nota addicional. Una aplicació només per a iPhone és una potencial eina de discriminació en el context d'un centre educatiu de menors. Els menors, a més, saben que poden falsejar la seva data de naixement a l'hora de donar-se d'alta en un servei. A Facebook ja passa, perquè hi ha menors de 13 anys que hi són gràcies a posar una data de naixement vàlida.

Gossip no és l'única aplicació d'aquest estil. Hi ha diferents comunitats anomenades "informer" a Facebook, per exemple, les quals accepten missatges per ser publicats de forma anònima. Hi ha molts informers a Facebook, com el de la UAB, però, a casa nostra hi ha, per exemple els de Tortosa, de l'Institut Montsià, de La Lira Ampostina i d'Amposta. Només heu de fer una cerca a Facebook de la paraula "informer" i les paraules que descriguin allò que cerqueu. Per exemple "informer Amposta". Potser us endureu una sorpresa. Pares, hauríeu de posar-vos al dia del tema.

Per cert, hauríeu de veure Gossip Girl.

Help those suffering in the Horn of Africa